Select Page

Preddiplomski studij ekonomije i managementa

240 ECTS

O Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa

Zagrebačka škola ekonomije i managementa obrazuje buduće hrvatske poslovne lidere, ekonomske stručnjake i inovativne poduzetnike. S više od dvije tisuće diplomanata, oko 150 predavača te 1200 studenata, ZŠEM je najveća privatna institucija za visoko obrazovanje u Hrvatskoj. AACSB akreditacija, stečena 2013. godine uvrstila je ZŠEM u zajednicu 5% najkvalitetnijih poslovnih škola u cijelome svijetu. Sama akreditacija predstavlja potvrdu pozicije ZŠEM-a kao vodeće poslovne škole u Hrvatskoj.

O studiju ekonomije i managementa na hrvatskom jeziku

Zagrebačka škola ekonomije i managementa izvodi preddiplomski studij ekonomije i managementa i na ovaj se program upisuje najveći broj naših studenata. Studij je organiziran tako da tokom četiri godine ne postoje smjerovi  za koje se studenti opredjeljuju već studenti moraju steći znanja iz svih područja poslovne administracije i ekonomije. Studenti se mogu usmjeravati kroz izborne predmete, gdje osim stručnih predmeta, mogu polagati i brojne strane jezike, između ostalog kineski, arapski ili ruski.

Iako se nastava odvija na hrvatskom jeziku, radni je jezik također i engleski te se od studenata očekuje da se njime pasivno i aktivno služe jer je određeni dio nastavnog materijala na engleskom jeziku. Studenti koji upišu program na hrvatskom jeziku mogu  se prijaviti za slušanje pojedinih redovnih kolegija na engleskom jeziku, a ta mogućnost prvenstveno ovisi o veličini grupe i pravovremenosti njihove prijave.

Studenti preddiplomskog studija imaju na raspolaganju sve resurse i servise ZŠEM-a, od međunarodne razmjene i usluga Career centra, do korištenja knjižnice, računalnih učionica i online baza podataka. Studenti ovog programa dobivaju literaturu za svaku akademsku godinu prilikom upisa, a literatura se sastoji od najboljih svjetskih udžbenika izdavačke kuće MATE koja ostaje u trajnom vlasništvu svakog studenta.

Studenti programa na hrvatskom imaju sva studentska prava kao redovni studenti, u što spada studentska iskaznica-iksica, pravo na studentski pokaz, usluge studentskih centara i smještaj u studentskim domovima SC-a.

O studiju ekonomije i managementa na engleskom jeziku

Program preddiplomskog studija ekonomije i managementa na engleskom jeziku jednak je preddiplomskom programu na hrvatskom jeziku. Program se izvodi na engleskom jeziku kako bi studente pripremio za rad na međunarodnom tržištu. Predavači studija na engleskom jeziku stekli su  akademski stupanj obrazovanja u inozemstvu na studijskim programima na engleskom jeziku na temelju čega su stekli kompetencije za izvođenje predavanja na engleskom jeziku.

Program na engleskom jeziku namijenjen je svima onima koji od početka studija žele stjecati znanje stručne terminologije na engleskom jeziku, usmjeravati se prema inozemnim kompanijama u traženju stručne prakse, nastaviti školovanje u inozemstvu i onima kojima hrvatski nije materinji jezik.

Polaznici programa na engleskom jeziku imaju mogućnost korištenja međunarodne razmjene, usluga Career centra i cjelokupne ZŠEM-ove infrastrukture podjednako kao i polaznici programa na hrvatskom.

U nastavi se koristi priznata svjetska literatura jednaka onoj koju koriste najbolja svjetska sveučilišta. Osnovna literatura nalazi se u Knjižnici Juraj Hadbelić i osigurana je za sve studente preddiplomskog studija na engleskom jeziku. Uz osnovu literaturu u knjižnici se nalaze dodatna literatura koju studenti koriste prilikom izrade brojnim seminarskih radova i završnog rada.

Studenti programa na engleskom imaju sva studentska prava kao redovni studenti, u što spada studentska iskaznica-iksica, pravo na studentski pokaz, usluge studentskih centara i smještaj u studentskim domovima SC-a.

O studiju uz rad

Nastava na Studiju uz rad (SUR) namijenjena je studentima koji rade, a uz rad se žele obrazovati. Studenti studija uz rad najčešće imaju višegodišnje radno iskustvo, a obrazovanje na ZŠEM-u vide kao ulaganje u svoju profesionalnu karijeru. Nastava SUR-a prilagođena je zaposlenima, stoga se veći dio nastave odvija učenjem na daljinu uz intenzivno korištenje LMS sustava (Learning Management System), Blackboarda. Primjerice‚ kolegiji Informacijske i komunikacijske tehnologije i Sociologija, uglavnom se izvode učenjem na daljinu.

Uz bilješke s predavanja koje su dostupne na Blackboardu‚ nastava se odvija u obliku tjednih zadataka‚ foruma‚ elektroničke pošte i on-line testova. Zadaci i nastavne aktivnosti prilagođeni su potrebama studija uz rad. Klasična nastava organizira se radnim danima između 17 h i 21 h te subotama.

Studenti SUR-a imaju mogućnost korištenja usluga svih ZEŠM-ovih ureda i cjelokupne infrastrukture. Uz to, prilikom upisa svi studenti dobivaju vrijednu stručnu literaturu izdavačke kuće MATE koja im je potrebna za polaganje kolegija, ali korisna i nakon završetka fakulteta. 

Završila sam opću gimnaziju i odlučila sam upisati ZŠEM iz niz razloga. Mojim roditeljima i meni bilo je bitno da steknem potrebno znanje, vještine i praksu koje će mi kasnije pomoći. Imala sam nekoliko opcija, ali istražujući i razgovarajući s nekim poznanicima koji su bili upoznati sa ZŠEM-om zaključili smo kako je ZŠEM najbolja opcija za razvijanje svakog pojedinca koji želi uspjeti.  Na drugoj godini studija uključila sam se u razne aktivnosti na faksu. Na samom početku prijavila sam se za mentora kako bi pomogla studentima koji nisu iz Zagreba da se što bolje snađu na fakultetu, ali i izvan njega. Zatim sam se uključila u organizaciju Student Future Day-a (dan karijere kada dolaze razne firme na naš fakultet gdje se studenti upoznaju s poslodavcima i mogu dobiti željenu praksu) pomoću kojeg sam dobila svoj prvi studentski posao u uredu diplomske škole na ZŠEM-u. Nakon ureda Diplomske škole, dobila sam posao u odjelu Marketinga ZŠEM-a, a paralelno sam bila uključena u NEXT, prvu konzultantsku udrugu u Hrvatskoj. Osim praksa, sudjelovala sam na raznim natjecanjima i projektima, jedan od projekata bio je za Lorel na kojem sam sa svojim tim ostvarila odlične rezultate. Znanja koja sam stekla na praksama, projektima i u nastavi otvorila su mi razna vrata u poslovnoj zajednici. Trenutno sam apsolventica i već imam nekoliko ponuda za posao.

Karla Kralj

Završio sam Prvu ekonomsku školu u Zagrebu i odlučio nastaviti istim ekonomskim stopama. Upisao sam ZŠEM jer mi se to činila kao najbolja opcija za mene, a preporučio mi ga je stariji brat koji je u to vrijeme isto studirao na ZŠEM-u. Da se njemu isplatilo studiranje na ZŠEM-u govori činjenica da je sada na diplomskom studiju u Londonu u jednoj od najboljih poslovnih škola na svijetu, a i ja planiram sličnim stopama. Već na drugoj godini sam iskoristio čari studiranja na ZŠEM-u otišavši u Madrid u trećem semestru. Razmjenu bih apsolutno svima preporučio ako imaju tu mogućnost. Jer ono iskustvo koje se tamo dobije nije samo u edukacijskom pogledu već i u životnom. Pri povratku u Madrid sam počeo raditi u marketinškom odjelu same škole, a razlog odabira je odlična atmosfera i prilika za putovanjem diljem Hrvatske gdje imam priliku predstavljati svoju školu. Moje sljedeće ambicije su otići na još jednu razmjenu, ovoga puta izvan Europe. Još uvijek sam u fazi razmišljanja, ali trenutni favorit mi je Singapur. No, što god da odaberem znam da neću požaliti!

Mario Mrkša

Studij ekonomije i managementa na engleskom jeziku pruža mi priliku da slušam predavanja izvrsnih predavača, u malim grupama, u međunarodnom okruženju. Uz to pruža mi se prilika upoznati druge kulture i običaje i steći nova prijateljstva diljem svijeta.

Karla Vučković

Student sam druge godine ZŠEM-a. Završio sam Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju u Rijeci te sam se za ZŠEM zaintrigirao nakon prezentacije u svojoj školi. Pri odabiru daljnjeg obrazovanja tražio sam nešto što će mi pružiti najviše mogućnosti tijekom i pri završetku studija. Daljnjim istraživanjem, u razgovoru sa roditeljima odlučio sam se kako je ZŠEM pravi odabir za mene. Već na prvoj godini sam se uključio u organizaciju Studentske konferencije Managementa informacijskih sustava, potom prije početka druge sam se prijavio za SPOT mentora kako bi pomogao brucošima da se upoznaju sa fakultetom ali i samim gradom Zagrebom. U isto vrijeme sam se zaposlio u odjelu Marketinga ZŠEM-a te danas rado odlazim u škole kako bi vas upoznao ZŠEM-om. Osim izvannastavnih aktivnosti koje mi se nude, veselim se skorašnjem odlasku na razmjenu i studiranju u inozemstvu.

Niko Čače

Završila sam srednju Ekonomsku školu u Dubrovniku. Već kroz svoje srednjoškolsko obrazovanje velik interes pokazala sam za marketingom i poduzetništvom. Kada je došlo vrijeme izbora fakulteta imala sam nekoliko opcija ali zahvaljujući svojim poznanicima koji su nakon završenog ZŠEM-a imali samo pozitivne komentare i iskustva, odlučila sam se upravo za ZŠEM. Kroz studij ekonomije i managementa  kao i kroz biranje izbornih predmeta u potpunosti realiziram svoje ciljeve u području marketinga zahvaljujući vrhunskim predavačima, koji uz to što su eksperti u svojim područjima također djeluju i motivirajuće na studente. Iako sam relativno na početku svog studija, već sam se na prvoj godini uključila u neke od studentskih udruga koje nam se nude kao što su Marketinški klub ideja i IT klub, te sudjelovala na zanimljivim i motivirajućim predavanjima gostujućih predavača ali i predstavnika velikih hrvatskih tvrtki poput Podravke. Na drugoj godini svog studija dobila sam posao u odjelu Marketinga ZŠEM-a zahvaljujući kojem razvijam svoje prezentacijske, komunikacijske i organizacijske vještine te dobivam kvalitetna znanja o marketingu i promociji. U daljnjem studiranju postoje mnoge mogućnosti koje planiram iskoristiti kao što su međunarodna razmjena i inozemna studentska praksa.

Diana Pantović

Prilikom odabira studija tražila sam najbolju poslovnu školu u Hrvatskoj. Uvjerila sam se u to zbog rada u malim grupama i dobivenog znanja koje nam prenose vrhunski predavači. Uz to imamo i mogućnost odlaska na međunarodnu razmjenu na neka od partnerskih sveučilišta diljem svijeta, te stjecanja radnog iskustva kroz stručne prakse.

Martina Jergović

Share This