Mirna Tominac: Iskustvo studentske prakse u Coca-Cola HBC-u - Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Povratak

Mirna Tominac: Iskustvo studentske prakse u Coca-Cola HBC-u

Mirna Tominac studentica je četvrte godine ekonomije i managementa te je ovo ljeto svoju studentsku praksu odradila u Coca-Cola HBC-u. Razgovarali smo s njom o samom procesu dobivanja studentske prakse i njezinim iskustvima na praksi.

Bok, Mirna! Ovo ljeto provela si na studentskoj praksi u Coca-Cola HBC-u. Možeš li nam reći nešto više o tome? Kako ti je izgledao radni dan? Na kojoj poziciji si radila? Koji joj je bio opis posla?

Prvih par tjedana imali smo edukacije na kojima su nas upoznali s radom Cola-Cole te nas uputili u rad svakog odjela. Ja sam radila u  prodaji, na projektu istraživanja tržišta jakih alkoholnih pića. Nakon edukacija, radni dan se sastojao od primarnog i sekundarnog istraživanja tržišta alkoholnih pića. Trebala sam odgovoriti na pitanja poput što je glavna motivacija kupcu kod odabira alkoholnih pića u trgovini te koje su to ključne pozicije unutar trgovina.

Ovo nije tvoja prva praksa. Možeš li nam reći nešto više o prijašnjim praksama? Kako se ova praksa razlikuje od ostalih koje si radila?

Prije sam, vezano uz struku, radila u računovodstvu i mogu reći kako je rad u Coca-Cola HBC-u bio puno dinamičniji i zabavniji zato što sam imala edukacije i rad s mentorom na projektu.

Jesu li ti prakse pomogle da se “pronađeš”, tj. da odabereš područje ekonomije kojim bi se bavila u svojoj poslovnoj karijeri? Kako su ti pomogle?

Rad u računovodstvu je pomogao jer znam da tamo nikad ne bi htjela raditi. I dalje tražim granu ekonomije u kojoj želim ostati. Prodaja mi više odgovara jer je dinamičnija. Ne stoji  se samo na jednom mjestu i terenski rad nije stran pojam.

Što bi svaki student trebao imati na umu prilikom prijave na praksu? Kako je izgledao selekcijski postupak? Što misliš da te istaknuo od ostalih kandidata?

Prijava za praksu ne razlikuje se od uobičajene prijave za studentski posao. Dosad, ovisno o poslu za koji sam se prijavljivala, imala sam i različita testiranja. Za Cola-Cola HBC, prvo sam pristupila business testu na engleskom jeziku. Radilo se o situacijskom testu, tj. trebali smo odgovoriti kako bi postupili u hipotetskim okolnostima. U drugom krugu imali smo telefonski intervju, koji je također bio na engleskom jeziku. Treći, posljednji krug bio je grupni intervju. Ne mogu reći što me istaknulo. Moguće to što imam radno iskustvo u više različitih područja ekonomije, a možda sam na grupnom intervjuu pokazala dobar timski rad na koji smo na ZŠEM-u naučili. Mislim da ono glavno što nosimo sa ZŠEM-a je timski rad, upravo iz razloga što su česti zadaci koji se moraju obavljati u timu.

Kako ti je ZŠEM pomogao pri dobivanju prakse?

Nisam se planirala javiti u Cola-Colu, ali sam na Student Future Dayju imala kratak intervju s predstavnicima kompanije. Nazvali su me nakon par tjedana te mi preporučili da se prijavim za Coke summership program.

Kako su ti znanja i vještine stečene na ZŠEM-u pomogle pri obavljaju studentske prakse?

Već spomenuti grupni rad, koji sam imala prilike pokazati u grupnom intervjuu te istraživanje tržišta, s kojim sam se upoznala radom na marketinškom planu u sklopu kolegija Upravljanje marketingom, ali i u ZŠEM-ovoj studentskoj udruzi, Next Junior Enterprise, u kojoj sam radila na nekoliko projekata istraživanja tržišta.

Koji je tvoj dojam o studentskim praksama?

Mislim da je to najbitniji dio studiranja te da je super iskustvo.

Hoćeš li sudjelovati u ovogodišnjem Student Future Dayju? Imaš li već tvrtku u kojoj bi voljela odraditi praksu ili potražiti stalno zaposlenje? Imaš li već “novi odjel” u kojem bi se voljela okušati?

Definitivno ću i ove  godine sudjelovati na SFD-u. Za sada  još nemam definiranu tvrtku, ali htjela bih se okušati u marketingu.

Što sada, s još uvijek svježim dojmovima, možeš reći o iskustvu prakse – kako je praksa utjecala na tebe i koliko je promijenila tvoje razmišljanje?

Promijenila je moje mišljenje o Coca-Coli kao kompaniji. Prije programa nisam znala koliko je Coca Cola HBC uključena u društvo sa svojim programima edukacije za mlade.

Koja su bila tvoja očekivanja prije početka prakse u Coca-Coli HBC?

Nisam imala neka posebno očekivanja prije početka prakse u Coca-Coli. Na kraju mi je bilo drago što sam prihvatila ponudu jer je bilo lijepo iskustvo.

Jesi li imala mentora?

Da, moj mentor bio je Filip Verbanac, voditelj razvoja kategorije jakih alkoholnih pića za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Bi li Coca-Colu HBC preporučila kolegama?

Bih, svakako će biti bogatiji za novo, lijepo iskustvo.

Što ti je bilo zanimljivo na praksi?

Bilo je zabavno osvijestiti kako je Coca-Cola svuda oko nas. Na edukacijama smo bili podijeljeni u grupe na kojima smo tražili Coca-Cola aktivacije po gradu (natpise Coca-Cola) da zapravo uvidimo koliko je sveprisutna. Posebno zanimljiv bio mi je rad s kolegama u prodaji jer smo na terenu obilazili poslovnice.

Što ti je predstavljalo najveći izazov?

Stati pred pred publiku i prezentirati. Prezentirala sam podatke iz projekta istraživanja tržišta alkoholnih pića. To je bio zadnji dan prakse, gdje smo svi dobili diplome o završenoj praksi.

Što, prema tvojem mišljenju, Coca-Colu izdvaja od ostalih poslodavaca?

Opuštena radna atmosfera i mogućnost napredovanja.

Koje su vještine s kojima studenti moraju izaći s fakulteta kako bi se zaposlili u Coca-Coli HBC?

Timski rad i odgovornost.

 

U 5% najboljih poslovnih škola u svijetu

ZŠEM među 200 najboljih u svijetu, među 60 najboljih u Europi

ZŠEM postao centrom izvrsnosti u edukaciji HR specijalista