Strast prema očuvanju hrvatskog identiteta razvijao sam od malena - Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Povratak

Strast prema očuvanju hrvatskog identiteta razvijao sam od malena

Alumni ZŠEM-a Nikola Meteš u Americi radi na povezivanju Hrvata izvan domovine i na očuvanju hrvatske kulture, povijesti i jezika.

Nikola Meteš alumni je Zagrebačke škole ekonomije i managementa koji je i nakon studija nastavio svoje snažne veze sa školom koja ga je pripremila za početak karijere. Po završetku preddiplomskog studija na ZŠEM-u, Nikola se zapošljava u tvrtki Collegium putovanja d.o.o. Nakon tri godina rada, Nikola se odlučuje za daljnje usavršavanje kroz diplomski studij u Americi te se intenzivno počinje pripremati za GMAT i seli u Ameriku.

„Želja mi je steći svjetsko poslovno iskustvo. Imam američko državljanstvo pa je administrativno jednostavnije otići u Ameriku. Ali plan mi je vratiti se za pet do sedam godina, što je uskoro.“

Nikola se preselio u San Francisco gdje je radio u marketingu uspješnih tvrtki kao što su Simpler Media Group, Inc., Oakland Athletics, Oakland Athletics, Sunceco i Bonitasoft.  Trenutno, Nikola živi u Chicagu gdje nastavlja svoje obrazovanje na diplomskom studiju Loyola sveučilišta.

Tijekom studiranja, rada, a i sada tijekom boravka u Americi Nikola je aktivan na projektima kojima se potiče očuvanje hrvatske kulture, povijesti i jezika. Trenutno je aktivan član Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka. Strast prema projektima koji pomažu u očuvanju hrvatskog identiteta razvijao je od malena jer dolazi iz obitelji iseljenika koja se vratila u Hrvatsku.

Nikola je rođen u Sjedinjenim Američkim Državama 1986. godine. Dolazi iz obitelji u kojoj se oduvijek njegovala ljubav za Hrvatskom kao i njezinom kulturom, jezikom i običajima. Njegova majka doselila je s obitelji u Ameriku sa šest godina. Otac je u Ameriku došao na studij, tu su se upoznali, zaljubili i osnovali obitelj. Amerika im je pružila mogućnost da se obrazuju, poslovno razviju i podignu obitelj. Želja za povratkom u Hrvatsku oduvijek je bila jaka i ispunila se 1998. godine kada je cijela obitelj preselila u Vinkovce.

„Mi smo uvijek u Americi bili aktivni u hrvatskim zajednicama. Bilo je i puno drugih obitelji koje su govorile da se žele vratiti u Hrvatsku, ali to nisu napravile. Istovremeno s nama su se vratile još tri obitelji, ali samo smo mi ostali u Hrvatskoj. Preostale tri obitelji su se nakon godinu dana vratile u Ameriku jer se nisu snašle kod nas. Posao, škola, odnosi među ljudima, kultura, … jednostavno se nisu uklopili i bilo je lakše vratiti se u Ameriku.“

Posljednje dvije do tri godine Nikola je aktivan član Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka. Udruga ima 1500 članova i cilj joj je okupiti sve Hrvate koji žive izvan Republike Hrvatske kako bi se međusobno umrežili, surađivali i povezali hrvatsku izvrsnost.

„Procjenjuje se da u SAD-u ima milijun osoba s hrvatskim korijenima, a mi imamo samo 1500 aktivnih članova. Ogromna je razlika među mladima sada i prije 15 godina. Sada većina mladih iz Hrvatske migrira u druge zemlje, Njemačku, Irsku, Švedsku, … Nekada su mladi odlazili iz naše zemlje zbog režima s nadom da će se vratiti u svoju domovinu, a danas odlaze jer su ljuti i nisu sentimentalno povezani te ne maštaju o povratku. Kada bi hrvatska profesionalnost i ekspertiza pomogle da se stvore kvalitetni uvjeti za život u Hrvatskoj, smanjio bi se broj iseljenika i povećao broj povratnika. U radu na ovakvim projektima motivira me želja za očuvanjem hrvatskog identiteta.“

Nikola smatra da ZŠEM, koji je pozicioniran kao međunarodna kvalitetna škola s prestižnom AACSB akreditacijom te programima na engleskom jezik, privlači iseljenike koji ne govore hrvatski jezik. U SAD-u je uobičajeno otići iz roditeljskog doma na studij koji je daleko, a gdje postoje zajednice Hrvata, pa time sve više iseljenika bira ZŠEM za povratak svoje djece u domovinu.

Autorica: Marija Oblaković

Nikola Meteš
Nikola Meteš

U 5% najboljih poslovnih škola u svijetu

Najbolja poslovna škola u Hrvatskoj

ZŠEM postao centrom izvrsnosti u edukaciji HR specijalista